14 maart 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

’t Hartogshof laat zich met geen gebouw of woning in Op Enka vergelijken. Een uniek ontwerp en daar is een reden voor, blijkt als we architect Guus Schampers van MIX architectuur spreken op de locatie. Zodra we op de plek staan waar straks gebouwd wordt, steekt Guus gelijk van wal.

“Als je hier staat, zie je hoe gevarieerd de omgeving is. Achter ons is de oude fabriekshal waar nu De Fietser huisvest, rechts komt het bospark met daaraan grenzend dit plan en de fabriekswoningen, voorzien van sheddak en links zie je eengezinswoningen. En dan heb je op deze plek ook nog te maken met de bijzonderheid dat je hier even dicht bij het bos als het station woont. Stads dus, maar wel met een natuurlijk tintje. Met al deze ingrediënten ben ik aan de slag gegaan.”

Overal anders
Ondertussen heeft Guus de tekeningen en impressies erbij gepakt. “Kijk”, wijst hij. “Je ziet dat het carré bestaat uit 5 losse gebouwdelen die op 2 plekken onderbroken worden door de stadsvilla’s. Elk gebouwdeel gaat op zijn eigen manier een relatie aan met de omgeving. Het leuke is dat hierdoor als vanzelf een groots plan kleinschaliger aanvoelt. De stenen moeten we nog uitzoeken, maar het staat wel al vast dat we gaan voor een lichte steen in verschillende nuances. Heel bewust hebben we niet gekozen voor een donkere steen, zoals bij de bestaande Westhal. Hierdoor komt het gebouw van de Fietser krachtiger uit en blijft deze plek aan de rand van het bospark en bij de entree van Op Enka luchtig en fris.”

Groen van buiten naar binnen
Bij het bekijken van de impressies valt op dat de daken groen zijn. Hoe zit dat precies en wat is er in ’t Hartogshof aan gedaan om zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen?

“Het bospark en de natuurlijk omgeving van Op Enka heb ik ’t Hartogshof in willen trekken. Het groen op de daken vangt regenwater op, houdt het langer vast en voert het af. Dat ontlast het riool en verkoelt het gebouw. Het binnengebied wordt een oase van groen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen vrij spelen. Het bijzondere is dat de binnentuin echt heerlijk rustig is. Alsof de reuring op straat niet bestaat.

Daar kijk ik naar uit
“’t Hartogshof is opvallend gevarieerd qua woningaanbod. Heel leuk dat ik ook kleinere appartementen mocht opnemen in het ontwerp. Daar is veel vraag naar. We zetten as we speak de puntjes op de i van dit ontwerp. Ik heb er met plezier aan gewerkt en kan niet wachten om straks zoveel verschillende mensen hier samen te zien wonen.”