23 februari 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

Toen we bepaalden wie er niet mochten ontbreken in het verhaal van ‘The making of Op Enka’ viel al snel de naam van Bas Mulder. Hij is bijna 10 jaar betrokken en heeft vanuit de gemeente veel betekend voor de totstandkoming van de wijk. Bas is daarover iets bescheidener als we hem spreken. Maar eerst even uitleggen wie Bas is.

Wethouder De Pater is bestuurlijk opdrachtgever van Op Enka. Bas is ambachtelijk opdrachtgever en vanuit die rol zorgt hij ervoor dat de projectleider van de gemeente, Monique Knuist, haar werk goed kan doen. Het leuke is dat Bas ooit projectleider was en Monique hem toen assisteerde.

De rol van Bas
“Dat Op Enka zo’n mooie wijk is geworden, is volledig te danken aan het goede, consistente team dat ontwikkelaar AM samenstelde. De plannen die werden voorgelegd, waren kwalitatief zo hoogwaardig dat ik het traject echt alleen maar hoefde te begeleiden. En dat is ook precies waarvoor ik ben aangesteld. Op belangrijke momenten haak ik aan en kijk ik mee of hetgeen het ontwikkelteam bedacht heeft aan de verwachtingen van mij en mijn collega’s voldoet. Dat is niet een kwestie van smaak hoor, we toetsen alles aan het bestemmingsplan, de beeldkwaliteit en het inrichtingsplan die jaren geleden zijn gemaakt.” 

Geen strijd
De regen is gestopt en we lopen vanuit het Poortgebouw naar de overkant waar we gelijk een foto van Bas maken. Ondertussen praten we gezellig verder. “Knetterde het dan nooit eens tijdens een afstemmingsoverleg?” vragen we. “Nou nee, eigenlijk niet. Eens waren we het zeker niet altijd, maar we vonden elkaar vrij gemakkelijk en kwamen tot een oplossing.” Na dit antwoord vinden we het een mooi moment om de vraag van Floris aan Bas voor te leggen. 

De vraag van Floris aan Bas
“Stel, je hebt de mogelijkheid om een nieuwe woonwijk te begeleiden, welke ervaring neem je dan mee van Op Enka? Wat is een absolute aanrader en wat zou je nooit meer zo doen?”

Bas glimlacht. “Goeie vraag. Ik zou absoluut aanraden niet te veel wijzigingen binnen je team aan te brengen, want dan kun je met elkaar bouwen zoals wij Op Enka deden. Maar nog belangrijker, maak aan het begin van de samenwerking afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is. Een heldere rolverdeling scheelt enorm veel ruis op de lijn. En wat ik nooit meer zo zou doen? Haha, niet iets specifieks, eerlijk gezegd. Maar wat ik wel geleerd heb, is dat het slim is om bij aanvang van de planvorming uitvoerig met elkaar te bespreken wat de wensen zijn ten aanzien van de openbare inrichting. In het geval van Op Enka ontwerpt en realiseert AM de openbare ruimte en wij gaan het gebied onderhouden. Je voelt het al aan, daar zit een spanningsveld. Want voor ons ligt de focus op kosten en uitvoerbaarheid en de ontwikkelaar kijkt vooral of het mooi is. Vooral bij de totstandkoming van het eerste deelgebied hebben we veelvuldig overleg gehad. Naarmate de wijk vorderde werd het makkelijker. We snapten elkaars behoeften. Die behoeften in beginsel in kaart brengen bespaart je dus tijd en energie.”

Het mooiste moment
“Lange tijd was de Westhal in gebruik als eventlocatie. Om veiligheidsredenen stopte dit. Op zo’n moment kan een karakteristiek monument ook een last zijn. Vind maar eens een partij die bereid is om in een hal van 10.000 m2 te investeren. Voor mij was het moment dat er een partij gevonden werd die invulling wilde geven aan de ruimte een hoogtepunt.”

“Accell was geïnteresseerd. Maar dat was nog wat hoor, want toen de CEO van deze multinational langskwam, moesten we de beste man in een bouwput ontvangen. Gelukkig kon hij daar doorheen kijken en dat heeft ervoor gezorgd dat De Fietser zich hier vestigde en inmiddels een begrip in de regio is. Dat ging overigens niet zo makkelijk hoor, want Accell eiste dat De Fietser ook op zondag open kon. In Ede was toen alles nog dicht op zondag. We pasten de winkelverordening aan speciaal voor deze winkel. Een jaar later werd er overigens een referendum gehouden, waardoor nu alle winkels op zondag open kunnen zijn.”

Na deze leuke anekdote laten we Bas nog even nadenken. “De volgende keer interviewen we Ed den Outer van RPR Stakeholdermanagers. Wat zou je van hem willen weten?”

“Je was al betrokken toen er nog niemand Op Enka woonde. Nu zijn er een paar duizend bewoners. Ben je na al die jaren anders gaan kijken naar de rol van bewoners in de ontwikkeling van Op Enka?”

We bedanken Bas en nemen afscheid. De volgende keer is Petra van Boetzelaer van Stoer Op Enka aan het woord.