22 februari 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

Vandaag spreken we Floris Schrijvers, sinds 2019 projectontwikkelaar én projectdirecteur van Op Enka. Hij is de opvolger van Peter Jongerius en zijn voorganger Marien Kleinjan. Beide heren zijn zijdelings nog bij het plan betrokken, dus de kennis van het gebied is niet verloren gegaan. Volgens Floris is dat de grootste kracht van Op Enka: de continuïteit in de teamsamenstelling.

Als we langs het Poortgebouw lopen, zien we Floris al zitten. Hij is nog aan de telefoon en oogt druk. “Het is allesbehalve saai”, verklaart hij later met een glimlach. “We staan aan de vooravond van de voltooiing van de wijk. Daar komt veel bij kijken.”

Wat er nog komen gaat
Op Enka is nagenoeg voltooid. Er zijn circa 1000 woningen opgeleverd en op dit moment zijn zo’n 300 woningen in aanbouw. Floris loopt naar de gebiedskaart die aan de wand hangt en wijst aan: “Aan de noordwestkant komt het Stationsgebied met de laatste 375 woningen. Binnen het ontwikkelteam wordt gesproken over de velden H2 en H4 en I. H2 en H4 liggen in het gebied parallel aan het spoor. Daar worden nu 201 sociale huurwoningen van Woonstede gerealiseerd. In deelgebied I komen nog eens 161 appartementen en 14 eengezinswoningen620. Veld I komt op de plaats waar nu de parkeerplaats van De Fietser ligt.”

Ons oog valt op een groot groen gebied. “Dat is de Bostuin. Dat wordt een groenzone ter grootte van een hockeyveld. Echt een grote kwaliteit in een gebied met zo’n stedelijke karakter. We trekken als het ware de Veluwe door tot aan het station.”

Eerste kennismaking
“Toen ik me in 2019 inhoudelijk verdiepte in Op Enka, zag ik hoe kwalitatief hoogwaardig alles is. Van de architectuur tot de inrichting van de openbare ruimte. En hoe gaaf is het dat 1500 nieuwbouwwoningen gebouwd zijn in het gezelschap van 7 rijksmonumenten. Ik snap heel goed dat de wijk zo populair is. Zeker als je bedenkt dat je je hier op 80 meter van een Natura 2000-gebied bevindt met het station om de hoek. Je bent met de trein echt zo in Utrecht of Arnhem en als straks de Parklaan wordt doorgetrokken, zit je met de auto ook in snel  op de A12. Logisch dus dat veel Randstedelingen Op Enka verkiezen boven de dure, drukke stad.”

Verbeterpunten
Of er dan helemaal niets beter had gekund. “Natuurlijk wel. Ik zou bijvoorbeeld het sociale huuraanbod meer verspreid door de wijk willen zien. Nu concentreert het zich in het Stationsgebied. Overigens begrijp ik de keuze om het zo op te lossen wel. De crisis in 2012 waarmee deze ontwikkeling startte, vroeg om genereren van inkomsten om de wijk verder te kunnen bouwen. Feit is dat sociale huurwoningen goed en nodig zijn, maar wel minder rendement opleveren. Nu is Op Enka buurtje voor buurtje gerealiseerd met vooral grondgebonden koopwoningen. Door de wijk op deze manier te realiseren, heeft iedereen van dag 1 ontspannen kunnen wonen én is straks wel 23% van de woningen sociale huur en betaalbare koop. Die mix is wat een gezonde wijk nodig heeft.”

Toekomst
Floris kijkt ernaar uit om met het vaste team Op Enka te voltooien. “Zoals het er nu naar uitziet, krijgen de laatste bewoners eind 2024 de sleutel. Daarna vertrekt het team van AM en de bouwers van BAM en hebben alle monumenten een nieuwe bestemming.”

De vraag van Raven aan Floris
Elke geïnterviewde in de reeks van ‘The Making of Enka’ mag zijn of haar opvolger een vraag voorleggen. Stedenbouwkundige Raven Rumus spraken we een maand geleden. Hij wil wel weten waarom Floris zich aan Op Enka heeft verbonden. “Aangezien je wat later bent ingestapt in het project, wat is je drijfveer geweest om als projectdirecteur je te committeren aan Op Enka?”

“Vooral de gelijktijdige rol van projectontwikkelaar (gebouw) en projectdirecteur (gebied) maakt het zo interessant om met te committeren aan Enka. Daarbij heb ik jarenlang bij een woningcorporatie gewerkt. In het Stationsgebied komt een groot deel sociale huur van Woonstede. Ik spreek ‘corporatietaal’ en dat is wel heel handig. Op Enka een fantastische ontwikkeling om aan mee te mogen werken en hoe bijzonder is het dat ik ‘het hek’ straks mag sluiten.”

Even vragen
Voor we gedagzeggen, vragen we Floris wat hij van programmamanager Bas Mulder wil weten. Dat is namelijk de volgende die we spreken.

“Stel je hebt de mogelijkheid om een nieuwe woonwijk te begeleiden, welke ervaring neem je dan mee van Op Enka? Wat is een absolute aanrader en wat zou je nooit meer zo doen?”

Benieuwd naar het antwoord van Bas? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je vanzelf het komende interview ontvangt. Klik hier en blijf op de hoogte van 20 jaar Op Enka.