20 februari 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

1000 woningen gebouwd, 100 in aanbouw, 201 in voorbereiding en circa 200 in ontwikkeling. Zoals het er nu naar uitziet is de wijk in 2024 voltooid! Nu Op Enka voor twee derde gerealiseerd is, nemen we je graag mee in het verhaal van een unieke gebiedsontwikkeling; 11 jaar, een dikke crisis, één hecht team!

Hoe het begon

Marien Kleinjan, directeur Ontwikkeling bij AM, kan zijn eerste rondje Op Enka nog goed herinneren. “Het Enkaterrein was een desolate plek met potentie. Zo imposant die industriële gebouwen. Verzakt en verouderd, maar soms ook in verrassend goede staat.
Die leegte, dat groen en het station wat zo dichtbij zou komen, ik was verkocht! Hier konden we iets heel bijzonders van maken. Als ik nu rondloop, dan voel ik trots. Wat we voor ogen hadden, is gelukt. We hebben hoog ingezet op architectuur en de inrichting van de openbare ruimte en dat zie je terug in de detaillering van de gevels, veel groen, prachtig gerestaureerde monumenten en lekker brede achterpaden. Overigens is het niet zo dat alleen deze voorbeelden mijn gevoel bepalen. Dat goede gevoel heb ik vooral door wat we terugkrijgen van bewoners. Ze voelen zich hier gelukkig én betrokken bij de plek waar ze wonen. Mensen een gezond en gelukkig leven bieden, was één van onze doelstellingen. Dat dit gelukt is, stemt mij blij.”

The making of

Herbestemming historische panden

Voor in 2011 de eerste paal de grond inging, was er werk aan de winkel. De grond was vervuild door de fabriek en sanering was noodzakelijk. Verder had AM een uitdagende opgave om de historische gebouwen een nieuwe functie te geven. Herbestemmer BOEi heeft een grote rol gespeeld bij deze opgave. Het resultaat is dat de wijk instant karakter had. In de monumentale panden vind je nu horeca, de Fietser, een school en unieke loftwoningen. 

The making of

Er verrijst zelfs een compleet nieuwe buurt achter de 100 jaar oude fabrieksmuur. Van dit project ‘In de Fabriek’ werd deze week de laatste woning verkocht! Een mooi moment, want daarmee zijn drie van de vier buurten verkocht, in aanbouw en/of grotendeels gerealiseerd. We focussen nu op de totstandkoming van het Stationsgebied, daarna zit het werk van AM erop.

De kracht van Op Enka

Verkoopmanager Stef van Berkel werkt al zolang aan Op Enka dat hij zich met de wijk verbonden voelt. “Samen met DOOR communicatie & Vorm werkte ik in het begin weekenden en avondlang door om het eerste Op Enka boek te maken. Deze vormde later de basis voor een reeks van brochures die zo kenmerkend zijn voor hoe we Op Enka in de spotlights hebben gezet en verkocht. Het boek moest mooi zijn en de kwaliteit laten zien waar we als team zo hard aan hadden gewerkt. Kortom, aandacht voor detail, focus op fijn wonen en vooral je met een goed gevoel positief beïnvloeden. Op Enka is onderscheidend op het gebied van de kwaliteit van de openbare ruimte, architectuur en duurzaamheid. Jarenlang kwam elke woensdag het complete team Op Enka bij elkaar. Altijd die fijne dynamiek. Als ik nu door de wijk loop en lampen zie hangen die we destijds bedachten, ben ik best een beetje trots. Samen dingen bedenken, regelen en creëren. Leuker wordt het niet.”

The making of

Teamspirit

Dat team waar Stef over spreekt, verdient zeker een plaats in dit artikel. Want hoe bijzonder is het dat je meer dan 10 jaar kunt bouwen op een vast team. Op Enka is tot stand gekomen door de oeverloze inzet van een enthousiast team van stedenbouwkundige AWG, landschapper Lodewijk Baljon, civiel management RPR en enkele architectenbureaus, de gemeente Ede en niet te vergeten de makelaars Ditters en Verhage en notaris Van Putten Van Apeldoorn. Een goed op elkaar ingespeeld team dat met de jaren alleen maar beter werd. Dat heeft zich terugvertaald naar een wijk die in alle opzichten klopt.

Op Enka is een schoolvoorbeeld voor een duurzame gebiedsontwikkelingen, waarbij je vasthoudt aan sterk verankerde visie en kernwaarden en ondertussen meebeweegt met wat de techniek, economie en markt van je vraagt. Volhouden als team en de tijd in je voordeel laten werken.
Het Stationsgebied, een waardig slotstuk Zoals gezegd focussen we nu op de realisatie het Stationsgebied. Een prachtig gebied dat de brug
vormt tussen het nieuw te realiseren station en het al bestaande, dorpse Op Enka. In het Stationsgebied komen (sociale) huurwoningen en commerciële voorzieningen. Ontwikkelaar en projectdirecteur Floris Schrijvers is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 201 sociale huurwoningen in opdracht van Woonstede en het bijzondere gebouw met herenhuizen, betaalbare en vrije sector koopappartementen, zorgappartementen en een binnentuin.

“Dat ik aan deze ontwikkeling mag werken is bijzonder. Er gebeurt veel in de komende jaren en tegelijkertijd zijn we bezig in de wijk, zodat bewoners er plezierig kunnen wonen. Samenwerking met veel professionals en bewoners is de sleutel tot een succesvolle realisatie van Op Enka.”

Tot slot, "The Making of OP ENKA"

Met gepaste trots kijken we terug op de transformatie van een fabrieksterrein naar een nu al geliefde wijk in Ede. Op Enka is geworden zoals wij dat voor ogen hadden. We gaan onze ervaringen rondom deze bijzondere ontwikkeling delen als inspiratie voor andere gebiedsontwikkelingen. Hoe? Met een reeks van interviews nemen we je mee door de totstandkoming van Op Enka. Allemaal unieke verhalen met een eigen invalshoek en geweldige anekdotes, want die zijn er te over. Dit artikel vormt de aftrap. Ben je benieuwd naar meer Op Enka? Stuur een mail naar vooraltijd@openka.nl en je ontvangt vanzelf meer informatie.

Volg ons op instagram https://www.instagram.com/enka.ede/