6 februari 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

Vormgever Marieke van der Heide (27) verhuisde eind vorige maand met haar vriend Laurens Verwijs (35) van Rotterdam naar Ede.

,,Bunnik, Zeist, Bilthoven, Soesterberg. We hebben echt alle huizen en nieuwbouwprojecten in de omgeving van Utrecht bekeken. Mijn vriend heeft zijn atelier in Utrecht, vandaar. Maar we waren telkens net te laat of er waren tig wachtenden voor ons. Dat schoot niet op. En onze wens om uit Rotterdam te vertrekken, werd steeds dringender; het verkeer dat je de hele tijd langs je huis hoort razen, het geschreeuw op straat. Ik ben opgegroeid in ’t Harde, een dorp op de Veluwe, dus ik wist dat het anders kon. Maar toch, dat ik nu in Ede woon had ik echt nooit verwacht.

Omdat we in de kring rond de Randstad telkens achter het net visten, besloten we op een dag ook maar eens een nieuwbouwproject in Wageningen te bekijken. Ook daar waren we de zoveelsten in de rij. Omdat we toch in de buurt waren, reden we even langs ENKA, een nieuwbouwproject op een oud fabrieksterrein naast station Ede-Wageningen.

We reden de wijk in en we waren verkocht. Wat ziet het er hier leuk uit! En, voor ons een must, je loopt zo het bos in. Over een jaar is ons nieuwbouwhuis af, maar we zijn alvast naar Ede getrokken, omdat we als nieuwbouw - kopers met dubbele woon - lasten zitten. Die kunnen we in Rotterdam niet betalen.

Vrienden en collega’s reageren nog wel eens geschokt. ,,Ede, weet je wel hoe saai en christelijk het daar is?’’ Maar onze nieuwe buren komen ook allemaal uit Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Je bent in een ruim half uur in Utrecht en van daaruit kom je overal. Natuurlijk moeten we ons leven nu opnieuw opbouwen. Maar ik heb intussen werk gevonden in de buurt en binnenkort pak ik yoga weer op. We wonen straks in een wijk waar iedereen nieuw is. Dan komen de contacten vanzelf.’’