17 januari 2020
Geplaatst door TeamEnkaEde

BOEi heeft passie voor het restaureren van cultureel, industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. Op Enka kon de BOEi dus niet ontbreken. Zo’n 10 jaar geleden werd BOEi bij de ontwikkeling betrokken en dat heeft veel betekend voor de identiteit van het gebied.

Han Wartna is de man die alles weet van Op Enka en zijn monumenten. We spreken hem in de het restaurant van De Fietser, waar hij enthousiast begint te vertellen over de transformatie van de in 1928 gebouwde Westhal, waar De Fietser nu huisvest.

BOEi in een notendop
“BOEi koopt bijzondere gebouwen - vaak met monumentale status – om deze vervolgens te restaureren en transformeren tot locatie die geschikt is voor een nieuwe gebruiker. Ik ben ontwikkelingsmanager en zorg ervoor dat ik partijen aan elkaar verbind, afspraken vastleg en dat de transformatie gebeurt met respect voor het monument. In de 25 jaar dat we bestaan, hebben we 85 panden in eigendom gekregen. Een aantal om trots op te zijn.”

De Westhal is nu de thuisbasis van het landelijk bekende De Fietser
“De Westhal was ons eerste project dat we Op Enka restaureerden. We zochten een geschikte partij om de ruimte te huren, kochten het gebouw aan voor een symbolisch bedrag en restaureerden het grondig. In de Westhal vind je de grootste indoor testbaan, je kunt er de beste fietsmerken kopen en in het restaurant denk je even na over je keuze. Het restaurant wordt ook veel gebruikt voor werkoverleg en door voorbijgangers.”

Mysterieus mooi
Han vervolgt zijn verhaal. “Ik kan me de eerste keer dat ik het gebied bezocht, nog zo goed herinneren. Het had gesneeuwd en het was mistig. Er was een klein plukje woningen in aanbouw en verder zag je alleen maar bos, wat bergen sloopmateriaal en monumentale panden. Alles bij elkaar had het iets mysterieus’. Het greep me gelijk. Wat een kans om hier aan de slag te gaan en de bijzondere identiteit van dit gebied te behouden en versterken.”

Van grote betekenis voor Ede
Wist je dat er hier in 1930 ongeveer 5000 mensen werkten! En dan te bedenken dat er slechts 6500 mensen in Ede woonden. De woningnood was groot en Ede groeide in rap tempo. In een eeuw tijd heeft het bewonersaantal zich vermenigvuldigd met 17! Dat is ongekend. Het mag dus duidelijk zijn dat de fabriek van grote invloed is geweest op de geschiedenis van Ede en dat koesteren wij.

Het bezit van BOEi
Op Enka hebben wij de Westhal, het Kantinegebouw, het Poortgebouw, de 2 schoorstenen, het gedenkbankje en de fontein in bezit. Het Poortgebouw gaan we voor eind 2021 transformeren tot bedrijfsverzamelgebouw en de eerste schoorsteen is inmiddels al gerestaureerd. Deze schoorstenen blijven puur behouden voor het aanzicht. Hier komt geen nieuwe gebruiker in.

En hoe zit het met het Kantinegebouw?
De begane grond is volledig voor de basisschool. Op de 1e en 2e verdieping komen veel maatschappelijke functies, zoals een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige, buurthuiskamer etc. Daarmee wordt dit bijzonder industrieel erfgoed onderdeel van de mensen die hier gaan leven. En dat is voor veel bewoners van grote meerwaarde. Je ziet echt dat mensen trots zijn om in een wijk te wonen waar de historie nog overal voelbaar is. Het maakt Op Enka bijzonder en aantrekkelijk.

Met deze woorden sluiten we het leuke gesprek af. Wat mooi als je beroepsmatig op zo’n manier een bijdrage mag leveren aan het karakter van een complete wijk.

De fabrieksmuur is niet van BOEi
De oude fabrieksmuur waar de woningen van In de Fabriek achter worden gebouwd, is niet in eigendom van BOEi. Maar het kan wel jouw eigendom worden. Interesse om een nieuwbouwhuis te kopen met een stukje industrieel erfgoed? De verkoop start in het voorjaar van 2020. Schrijf je in als belangstellende en geef aan naar welk huis je voorkeur uitgaat. Je kunt ons ook volgen op Facebook en Instagram.